Vlekken verwijderen van de inductiekookplaat


Vlekken op je geliefde inductiekookplaat. Ook wel kookkringen genoemd. Vroeg of laat krijg je er mee te maken. Hoe goed je ook schoonmaakt.

Er gaan ook veel onwaarheden rond over inductie kookplaten. Zo vertelde een verkoper van een bekende winkelketen mij dat er klanten waren, waarbij de inductiekookplaat zo heet was geworden dat de pannen in de kookplaat waren versmolten. Ook vertelde hij mij dat je niets aan een vlek op de inductiekookplaat kon doen, omdat deze per definitie ingebrand zijn. Onzin natuurlijk.

vlekken verwijderen indcutiekookplaat

Het is wel belangrijk om er voor te zorgen dat een vieze kookzone niet te ver inbrandt. Maar zelfs al is dit het geval dan kan je nog de vlekken eruit krijgen. Wij hadden een vlek groter en meer vervuilder, dan op de foto. We waren zelfs bezorgd dat we het er niet meer afkregen en dat het vuil was ingebrand. Maar met wat monnikenwerk en speciale verwijderaar lukte het toch.

Om de vlek te verwijderen heb ik de kookplaatreiniger van HG gebruikt. De kunst is om eerst met een pan de vervuilde kookzone warm te krijgen (niet heet, doet pijn.) Zet een pan op de plaat en zet het op een lage stand (1 of 2). Wanneer de oppervlakte onder de pan warm is, haal je de pan weg. Nu doe je wat van het spul op een doekje. Hierna wrijf je met een microverzeldoekje over het vuil.

En daarna is het een kwestie van herhalen. Hoe vuiler de vlek is, hoe langer het duurt. Uiteindelijk gaat de aanslag er af, maar je moet er misschien wel tien keer over heen. Goed warm laten worden. Goed drukken, want de gebruikte vloeistof is een schuurmiddel en uiteindelijk zie je het resultaat.

Er zijn ook zogenaamde scraper (bijvoorbeeld deze van Bol.com) in de handel. Deze werken ook goed, maar ik zou hier voorzichtig mee zijn. Je moet vooral niet te agressief ‘scrapen’. Het blijft glas en kwetsbaar. Zelf vind ik het veiliger met een microvezeldoekje.

De vele avonden die ik heb doorgebracht heb met het schoonmaken van de ernstig vervuilde plaat waren een goede les. Sindsdien besef ik me dat voorkomen beter is dan genezen! Ik zorg er nu voor dat de plaat zo min mogelijk vies wordt en behandel de oppervlakte goed.

Daarnaast maak ik gebruik van zogenaamde inductiebeschermers. Dit zijn onderzetters voor de pannen op een inductiekookplaat. Er zijn daarbij drie voordelen. 1. Voedsel buiten de pan komt niet op de kookplaat en zo krijg je minder vervuiling en inbrandvlekken. 2. Je glasplaat wordt minder beschadig door de pannen. Dat betekent minder krassen en dergelijk. 3. De pannen glijden niet meer over het fornuis. De matten zijn antislip waardoor jouw pan stevig staat.

Over het voorkomen van vlekken op de kookplaat gaat mijn volgende blog.

NB: Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je op zo’n link klikt, dan kan het zijn dat ik een heel klein bedrag als commissie krijg. Het mooie is dat dit jou als consument verder niets kost.


2 reacties op “Vlekken verwijderen van de inductiekookplaat”

  1. K.de Nijs avatar

    Ik hen een De Bruyere (stalen) pan ingebrand. Dat moet voordat je de pan kunt gebruiken. Erna was mijn in ductieplaat dof en wsch door de hitte van die pan beschadigd. Hoe krijg ik mijn plaat weer glimmend zwart? Ik heb al HG, afwassop en heet water, wrijfdoek gebruikt. Helpt niet.

    1. admin avatar

      Hoi!

      Welke HG heb je gebruikt? De flacon met spuit gaat hier niet werken. Die werkt alleen met lichte vlekken. Ik heb deze gebruikt:
      HG Inductie kookplaat schoonmaakset. Een link kan je vinden in de blog over vlekken verwijderen.

      Dit is een soort van vloeibaar schuurmiddel wat je op een voorverwarmde kookplaat kunt smeren. De kookplaat licht verwarmen met stand 1 of 2 met een pan erop. Wachten tot dat de kookplaat warm is (gaat snel!) en dan boenen met een microvezeldoek. ALs het de eerste keer niet lukt, dan herhalen. Om het iets makkelijker te maken kan je voorzichtig(!) met een scraper proberen na geboend te hebben.

      Het goede nieuws is dat het er wel af kan, het slechte nieuws is dat het wel eens lang kan duren. Vandaar ook het advies om de kookplaat goed te onderhouden.

      Waarschijnlijk is het beschermlaagje die op sommige pannen zit (ook onderop) op de kookplaat gebrand. Misschien goed om in het vervolg daarvoor een aparte (wok)gasbrander te kopen.

      Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *