Een vraag die veel gesteld wordt is: hoe werkt mijn kookplaat op inductie? Vaak wordt in de winkel wel uitgelegd hoe alles werkt en wat de opties zijn, maar die ben je als de keuken geïnstalleerd is weer vergeten.

Daarom een kleine uitleg over de inductiekookplaat. Ik heb zelf een Bora Pura. Een heel populair model. Er zijn natuurlijk ook andere modellen en merken die net allemaal anders werken, maar vaak is er niet heel veel verschil wat betreft bediening.
De Basis
Allereerst het makkelijkste en belangrijkste. De Bora-kookplaat heeft vier (of meer) kookzones. Dit zijn een soort kookpitten die je op 1 t/m 9 kan zetten. Tenminste dat denk je. Als je op het plusje (‘+’) boven op de Bora drukt gaat de stand van 9 naar de ‘Boost’ functie. De boost-functie is vreemd genoeg zichtbaar afgebeeld als een ‘P’ (?!) op het display. Hetzelfde trucje geldt ook voor de afzuiging. Deze heeft ook een Booststand. De hoogste stand (‘P’) is voornamelijk handig bij het water aan de kook brengen. Dat gaat heel snel!
De onderverdeling van de standen zijn als volgt: Nummer 1 t/m 3 zijn warmhoudstanden. Bijvoorbeeld om een saus warm te houden, maar om niet verder in te laten koken. Stand 4 t/m 5 is om op te warmen, standen 6 en 7 al echt om te bakken en de nummers 8 en 9 zijn echt om te koken (heel heet). De afzuiging kan je gewoon op de ‘A’ van automatisch houden.
Tips & Tricks
Nu wordt altijd geschreven dat de inductiekookplaat zo handig is met zijn vele functies. En dat is ook zo. Alleen gebruikt niemand ze 🙂 Zonde want het kan je leven een stuk makkelijker maken!
Truc 1 is om de kookplaat zo in te stellen dat het apparaat het water aan de kook brengt in een pan. En dat het dan vervolgens zelf de warmte omlaag draait, zodat het water net niet kookt. Handig voor de rijst en als je niet droog wilt koken!

Je kiest een kookzone uit en zet het digitale schuifje op de stand die je wilt hebben na het koken. Bijvoorbeeld stand 5. Je houdt vervolgens de schuif op stand 5 ingedrukt, totdat de 5 op de kookzone gaat knipperen. Nu gaat de kookplaat het water (of een andere substantie) op de ‘boost-functie’ aan de kook brengen. Als dat zover is, zet de Bora de temperatuur terug naar 5, zodat het water tegen de kooktemperatuur aan blijft zitten, maar niet verder kookt.
Truc 2 kan je pannen op ’tijd’ uitzetten. Je kan bijvoorbeeld aangeven, dat iets 10 minuten moet doorkoken of sudderen en dat de kookzone daarna uit moet. Je zet daarvoor de pannen op de kookplaat, zet hem op de gewenste stand en druk op het ’timer’ logo bij de zone. Hierna kan je aangeven via de schuif hoe lang je wilt dat de kookzone aanblijft. Dit kan per 5 minuten, maar als je op de ‘-‘ en of ‘+’ drukt, dan kan dat ook per minuut. Na de door jouw aangegeven tijd gaat de ‘pit’ dan uit.
Wel blijven opletten natuurlijk! Mocht er trouwens toch iets overkoken dan geeft de kookplaat aan met piepjes dat er iets aan de hand is. Dan ben je wel al te laat, maar het is wel een fijn veiligheidsmechanisme om te hebben. Daarnaast is er nog de ‘gewone’ timer boven op de Bora. Dit is gewoon een kookwekker zonder effect op de kookzones.
Truc 3 heb ik niet helaas. Tenminste niet op mijn kookplaat. Dat is namelijk de brug-functie (‘bridge-function’). Met een brug-functie kan je twee kookzones als één aansturen. Handig als je bijvoorbeeld een grillplaat op inductie hebt, die twee kookzones bestrijken! Of als je hele grote (gezins)pannen hebt!
Het enige wat je hiervoor moet doen is twee kookzones tegelijkertijd aanraken. Dit doe je door op de nullen (‘0’) van de kookzones te drukken. Twee handen hierbij gebruiken is hierbij wel handig.
Afsluitend.
Als je de trucjes één of twee keer gedaan hebt, dan weet je dit voor het vervolg. En gewoon toepassen. Met de boost-functie kan je sneller koken en met de timerfunctie kan je beter je diner organiseren. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet meer te kijken of het water gekookt heeft en/of de saus is aangebrand. Succes!
Geef een reactie