Het eerste en misschien wel belangrijkste is het gebruik van pannen en wokken op inductie. In tegenstelling tot een gasvlam verhit de inductiekookplaat alleen de onderkant van een pan. Bij een koekenpan is dat niet zo’n probleem, maar bij een wok of een braadpan wil je ook dat de zijkanten goed warm worden!
Een biefstukje kan je immers twee kanten kort bakken en de binnenkant rood/ rosé laten. Maar bij het wokken en het gebruik van de braadpan wil je ook dat de zijkanten warm zijn. Bij goede pannen is dat altijd het geval.

Zet eerst de pan op een goede onderzetter (zoals bijvoorbeeld deze bij bol.com), zodat het kookgerei niet over de glasplaat schuift. Zet daarna de stand op 5 of 6, zodat de pan rustig kan opwarmen. Zet de pan liever niet in één keer op 9 en nooit op de boost-functie. Hier kunnen de meeste pannen (ook de duurdere) niet goed tegen. In het ergste geval trekt de pan krom.
Als de pan warm is, zet dan de stand op 7 of 8. Doe daarna de ingrediënten in de pan. Bak ze even aan. Zet de stand weer terug naar 6 als je wilt dat de boel nog even doorgaart.
De tweede tip is het aan de kook brengen van water of andere vloeistoffen. Doe dit gewoon met de boostfunctie. Dit is vaak een andere stand dan wat je op het eerste gezicht kan instellen op de kookplaat. Dit doen ze uit voorzorg. De fabrikant wil niet dat je onbedoeld de krachtige boostfunctie inschakelt. Het is enigszins vergelijkbaar met de achteruit in je auto. De fabrikant wil daar ook niet dat je op de snelweg per ongeluk naar je achteruit schakelt.
Zoek dus in je handleiding hoe je dus boostfunctie aanzet. Bij veel kookplaten kan je ook de stand automatisch terugzetten nadat het water gekookt heeft, zodat wanneer je jouw spagetti wilt, koken direct aan de slag kunt.
Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar is ook energiezuiniger. Per seconde gebruik je met de boost meer elektriciteit, maar aangezien het water sneller aan de kook is, ben je per saldo duurzamer bezig. Net als bij goede pannen trouwens. Duurder in de aanschaf, maar op de lange termijn betaalt dit zich terug. Zie ook ons blog over pannen voor inductiekoken.
Geef een reactie